GIẢI ĐỀ IELTS WRITING TASK 1 AND 2 NGÀY 25/08/2022

  • Tác giả Bilingo Học tiếng anh online 1

  • Ngày đăng 09/ 12/ 2022

  • Bình luận 0 Bình luận

GIẢI ĐỀ IELTS WRITING TASK 1 AND 2 NGÀY 25/08/2022

Hôm nay Bilingo gửi đến các bạn đọc bài thi mẫu IELTS WRITING task 1 và 2, đề bài lấy từ những bài thi đã ra và có khả năng gặp được trong các phần thi kế tiếp của IELTS writing. Bài viết gồm 2 phần: Line và đề văn dạng đưa ra ý kiến, nghị luận về chủ đề:

Task 1: The diagrams show the structure of a solar panel and its use.

Task 2: Today, children and teenagers are committing more crimes. Why is this case? How should they be punished ?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TASK 1

You should spend about 20 minutes on this task.

The diagrams show the structure of a solar panel and its use.

Write at least 150 words.

BÀI LÀM

The accompanying images show how a straightforward solar panel is built and its uses.

A square cover and a container make up the two main components of this solar panel overall. Additionally, it should be mentioned that this technology uses solar energy to heat water or air.

A container with two tubes for the input and output on either side makes up the solar panel's design. On the top of the container, a rectangular piece of transparent glass is utilized as a cover that simultaneously gathers sunlight and turns it into energy.

Regarding the uses, this solar panel receives raw air through the left side tube in order to warm the air. After that, it will be heated within the container by the sun's rays before exiting as warm air through the right side tube. However, the container also features a second, bowed piping for heating water. Water is sent via the entrance on the left side to the zigzag pipe in the container, where it is subsequently heated by the sun in a similar manner to how air is. The channeled water finally leaks out on the right side.

 

BÀI DỊCH

Các hình ảnh kèm theo cho thấy cách một tấm pin mặt trời đơn giản được chế tạo và công dụng của nó.

Một nắp hình vuông và một thùng chứa tạo nên hai thành phần chính của tổng thể tấm pin mặt trời này. Ngoài ra, cần đề cập rằng công nghệ này sử dụng năng lượng mặt trời để làm nóng nước hoặc không khí.

Một thùng chứa có hai ống cho đầu vào và đầu ra ở hai bên tạo nên thiết kế của tấm pin mặt trời. Trên đỉnh của container, một mảnh kính trong suốt hình chữ nhật được sử dụng như một tấm che, đồng thời thu thập ánh sáng mặt trời và biến nó thành năng lượng.

Về công dụng, tấm pin mặt trời này nhận không khí thô qua ống bên trái để làm ấm không khí. Sau đó, nó sẽ được làm nóng bên trong thùng chứa bằng tia nắng mặt trời trước khi thoát ra ngoài dưới dạng không khí ấm qua ống bên phải. Tuy nhiên, thùng chứa cũng có một đường ống thứ hai, hình cung để đun nóng nước. Nước được dẫn qua lối vào ở phía bên trái tới đường ống ngoằn ngoèo trong thùng chứa, sau đó nước được làm nóng bởi mặt trời theo cách tương tự như không khí. Nước kênh cuối cùng rò rỉ ra phía bên phải.

 

TỪ VỰNG

> Accompanying

Meaning: provided or occurring at the same time as something else.

Nghĩa Tiếng Việt: kèm theo

> Transparent

Meaning: (of a material or article) allowing light to pass through so that objects behind can be distinctly seen.

Nghĩa Tiếng Việt: Trong suốt

 

TASK 2

Today, children and teenagers are committing more crimes. Why is this case? How should they be punished ?

 

BÀI LÀM

Children and adolescents people throughout the world are at fault due to increased media violence and improper parental direction. There is a penalty that should be applied to stop offenses.

Teenagers today are more vulnerable to media content attacks, and if their emotional wellbeing is neglected by parents, they may suffer from media disturbance. For instance, watching television can sometimes inspire young people to act aggressively or disruptively, and kids often assault when they are upset. In addition, parents focus more on their children's physical health than their psychological wellbeing. This is especially true for single parents who must shoulder duty while working full-time. Children that are sensitive may feel rejected if their parents don't help them, leading them to retaliate against society.

The authorities should also take into account the possibility of punishing young offenders. More specifically, teenagers who commit minor crimes like pickpocketing may receive relatively light sentences and undergo retraining in rehabilitation centers to learn new skills. On the other hand, those who committed serious crimes should face harsh punishment, such as a lengthy prison sentence, depending on their range in age. This is due to the fact that they should be aware that victimization is never acceptable anywhere.

In conclusion, frequent media criticism and parental neglect are two factors that contribute to the rise in young crime. When juvenile offenders are released from prison, the government should take steps to reintegrate them into society and administer punishment in line with the gravity of the crime.

 

BÀI DỊCH

Trẻ em và thanh thiếu niên trên khắp thế giới đều có lỗi do bạo lực gia tăng trên các phương tiện truyền thông và sự hướng dẫn không đúng đắn của cha mẹ. Có một hình phạt nên được áp dụng để ngăn chặn hành vi phạm tội.

Thanh thiếu niên ngày nay dễ bị tấn công bởi nội dung truyền thông hơn và nếu cha mẹ không quan tâm đến sức khỏe tinh thần của họ, họ có thể bị ảnh hưởng bởi sự xáo trộn của truyền thông. Ví dụ, xem tivi đôi khi có thể truyền cảm hứng cho những người trẻ tuổi hành động hung hăng hoặc gây rối, và trẻ em thường tấn công khi chúng khó chịu. Ngoài ra, cha mẹ tập trung nhiều hơn vào sức khỏe thể chất của con cái họ hơn là sức khỏe tâm lý của chúng. Điều này đặc biệt đúng đối với những ông bố bà mẹ đơn thân phải gánh vác bổn phận trong khi làm việc toàn thời gian. Những đứa trẻ nhạy cảm có thể cảm thấy bị từ chối nếu cha mẹ chúng không giúp đỡ chúng, dẫn đến việc chúng trả đũa xã hội.

Các cơ quan chức năng cũng nên tính đến khả năng trừng phạt những thanh niên phạm tội. Cụ thể hơn, thanh thiếu niên phạm tội nhỏ như móc túi có thể nhận mức án tương đối nhẹ và được đào tạo lại trong các trung tâm phục hồi chức năng để học các kỹ năng mới. Mặt khác, những người phạm tội nghiêm trọng phải đối mặt với hình phạt khắc nghiệt, chẳng hạn như án tù dài hạn, tùy thuộc vào độ tuổi của họ. Điều này là do họ nên biết rằng nạn nhân hóa không bao giờ được chấp nhận ở bất cứ đâu.

Tóm lại, những lời chỉ trích thường xuyên của giới truyền thông và sự thờ ơ của cha mẹ là hai yếu tố góp phần làm gia tăng tội phạm trẻ tuổi. Khi những người chưa thành niên phạm tội được ra tù, chính phủ nên thực hiện các bước để tái hòa nhập họ vào xã hội và đưa ra hình phạt phù hợp với mức độ nghiêm trọng của tội phạm.

 

TỪ VỰNG

> Vulnerable

Meaning: (of a person) in need of special care, support, or protection because of age, disability, or risk of abuse or neglect.

Nghĩa Tiếng Việt: Dễ bị tổn thương

> Neglected

Meaning: suffering a lack of proper care.

Nghĩa Tiếng Việt: bỏ bê

> Aggressively

Meaning: in a manner resulting from or betraying aggression (a forceful action or procedure (such as an unprovoked attack) especially when intended to dominate or master)

Nghĩa Tiếng Việt: Một cách hiếu chiến

> Disruptively

Meaning:  in a way that causes trouble and therefore stops something from continuing as usual.

Nghĩa Tiếng Việt: gây rối

> Assault

Meaning: make a physical attack on.

Nghĩa Tiếng Việt: tấn công

> Shoulder

Meaning: to accept the responsibility for something

Nghĩa Tiếng Việt: gánh vác

> Retaliate

Meaning: make an attack or assault in return for a similar attack.

Nghĩa Tiếng Việt: trả đũa

> Rehabilitation

Meaning: the action of restoring someone to health or normal life through training and therapy after imprisonment, addiction, or illness.

Nghĩa Tiếng Việt: Sự cải tạo

> Victimization

Meaning: the action of singling someone out for cruel or unjust treatment.

Nghĩa Tiếng Việt: nạn nhân hóa

> Reintegrate

Meaning: restore to a position as a part fitting easily into a larger whole..

Nghĩa Tiếng Việt: tái hòa nhập

 


♻ 11Bilingo giảng dạy các khóa học tiếng anh bao gồm: tiếng anh online 1 kèm 1, tiếng anh giao tiếp online 1 kèm 1, tiếng anh thương mại online 1 kèm 1, tiếng anh cho trẻ em online 1 kèm 1, Luyện thi ielts online 1 kèm 1, luyện thi Starters online 1 kèm 1, luyện thi movers online 1 kèm 1, luyện thi flyers online 1 kèm 1…

Nếu bạn muốn tìm kiếm giáo viên nước ngoài đào tạo cho mình các khóa tiếng anh online 1 kèm 1.Bạn có thể liên lạc với 11bilingo qua các kênh sau nhé:

  • Website: https://11bilingo.edu.vn/
  • Fanpage: m.me/11bilingo.edu.vn
  • Zalo:
  • Hotline: 1800088860 (miễn phí) 0901189862( có phí). Phím 1 gặp bộ phận tư vấn và phím 2 gặp bộ phận quản lý lớp học
  • VPHCM: R.1508 - Vincom Center - 72 Lê Thánh Tôn. Q.1. HCM
  • VPHN: Tầng 7, 174 Thái Hà, Q.Đống Đa, Hà Nội
Bạn muốn trải nghiệm phương pháp học Tiếng Anh độc đáo của BILINGO?
Để lại thông tin của bạn dưới đây.
11bilingo.com: