• Hotline: 0901189862

Tiếng anh giao tiếp hàng ngày - Lesson 1 – Telephone English Phrases - bài 1 mẫu câu khi nghe điện thoại

  • Tác giả 11bilingo Tiếng anh online 1 kèm 1

  • Ngày đăng 28/ 04/ 2021

  • Bình luận 0 Bình luận

Tiếng anh giao tiếp hàng ngày - Lesson 1 – Telephone English Phrases - bài 1 mẫu câu khi nghe điện thoại

Lesson 1 – Telephone English Phrases

Bài 1 mẫu câu khi nghe điện thoại bằng tiếng anh 

11Bilingo trung tâm tiếng anh online 1 kèm 1 xin gửi đến qúy học viên bài 1 trong chuỗi chú đề những mẫu câu giao tiếp hàng ngày.

First, let's learn some essential telephone vocabulary, and then you’ll hear examples of formal and informal telephone conversations. 

Trước tiên, hãy học một số từ vựng cần thiết về điện thoại, sau đó bạn sẽ nghe thấy các ví dụ về các cuộc trò chuyện qua điện thoại trang trọng và bình dân.

When someone calls you, the phone makes a sound–we say the phone is ringing (điện thoại đang đổ chuông. If you're available, you pick up the telephone (bắt điện thoại) or answer the telephone (trả lời điện thoại), in order to talk to the person.

Khi ai đó gọi cho bạn, điện thoại sẽ phát ra âm thanh - chúng ta gọi đó là  điện thoại đang đổ chuông. Nếu bạn rảnh, bạn bắt điện thoại hoặc trả lời điện thoại để nói chuyện với người đó.

If there's nobody to answer the phone, then the caller will have to leave a message ( để lại lời nhắn) on an answering machine or voicemail (thư thoại). Later, you can call back or return the call (gọi lại).

Nếu không có ai trả lời điện thoại, thì người gọi sẽ  để lại tin nhắn trên máy trả lời hoặc thư thoại. Sau đó, bạn có thể gọi lại

Sometimes, when you call a company, they put you on hold ( chờ điện thoại) . This is when you wait for your call to be answered - usually while listening to music.

Đôi khi, khi bạn gọi cho một công ty, họ đã cho bạn tạm dừng. Đây là lúc bạn chờ đợi để cuộc gọi của bạn được trả lời - thường là khi đang nghe nhạc.

Finally, when you're finished with the conversation, you hang up (gác máy) .

Cuối cùng, khi bạn kết thúc cuộc trò chuyện, bạn gác máy.

  • ♻ The phone is ringing: Điện thoại đang đổ chuông  
  • ♻ Pick up the telephone: bắt điện thoại
  • ♻ Answer the telephone: trả lời điện thoại 
  • ♻ leave a message ( để lại lời nhắn)
  • ♻ voicemail (thư thoại)
  • ♻ call back or return the call (gọi lại)
  • ♻ put on hold ( chờ điện thoại)
  • ♻ hang up (gác máy) .

Now you know the basic telephone vocabulary. In the next part of the lesson, you’re going to hear some conversations to learn some useful English phrases for talking on the phone.

Bây giờ bạn đã biết từ vựng điện thoại cơ bản. Trong phần tiếp theo của bài học, bạn sẽ nghe một số đoạn hội thoại để tìm hiểu một số cụm từ tiếng Anh hữu ích để nói chuyện qua điện thoại.

#1 – Formal Telephone Conversation

Helen: Midtown Computer Solutions, Helen speaking. How can I help you?

Ryan: Hello, this is Ryan Bardos. May I speak with Natalie Jones, please?

Helen: One moment please - I'll put you through.

Helen: Mr. Bardos? I'm sorry, Natalie's in a meeting at the moment. Would you like 

to leave a message?

Ryan: Yes, could you ask her to call me back as soon as possible? It's pretty urgent.

Helen: Of course. Does she have your number?

Ryan: She has my office number, but let me also give you my cell - it's 472-555-

8901.

Helen: Let me read that back to you - 472-555-8901.

Ryan: That's right.

Helen: And could you spell your last name for me?

Ryan: B as in Boston - A - R - D as in dog - O - S as in September

Helen: Okay, Mr. Bardos. I'll give her the message.

Ryan: Thanks a lot. Bye.

Now let’s listen to the second part of the conversation, when Natalie calls Ryan 

back. 

Ryan: Hello?

Natalie: Hi, Ryan, this is Natalie returning your call.

Ryan: Hi Natalie, thanks for getting back to me. I was calling about the shipment of 

keyboards for our office - we haven't gotten them yet.

Natalie: Oh, that's not good - they were supposed to be delivered three days ago.

Ryan: Exactly, and we have a new group of employees starting on Monday, so we 

really need those keyboards as soon as possible.

Natalie: Okay, I'll look into it right away - if necessary, we can send you an 

emergency overnight shipment. 

Ryan: Thanks, Natalie, I appreciate it. 

Natalie: No problem, Ryan. I'll call you back a little later, as soon as I have more 

information.

Ryan: Sounds good – talk to you soon.

Natalie: Bye.

Telephone English Phrases – Formal Conversation

Những cụm từ trong nói chuyện điện thoại một cách trang trọng 

From these conversations, we can learn phrases for beginning a phone call, taking 

and leaving messages, checking and clarifying information, and finishing a phone 

call.

BEGINNING A CALL ( Bắt đầu cuộc gọi) 

When Helen answers the phone (khi bắt máy)

  • ♻ Midtown Computer Solutions (tên công ty), Helen (tên) speaking. How can I help you?
  • ♻ Thank you for calling Midtown Computer Solutions. How may I direct your call?
  • ♻ Midtown Computer Solutions - good afternoon

To introduce yourself ( giới thiệu bản thân)

  • ♻ "Hello, this is..." 
  •  "Hello, this is Ryan Bardos (tên)."
  • ♻ "Hello, this is Ryan Bardos (tên) from Paramount Publishing (tên công ty)."

Then, ask to speak to somebody by using the phrases (sau đó xin nói chuyện với ai đó thì dùng mẫu câu sau) 

  •  ♻ "May I speak with...?"
  • ♻ "Could I speak with...?"

You can also add the phrase bạn cũng có thể thêm câu  “I’m calling about…” or "I'm calling to..." in order to give a reason for your call đế đưa ra lý do mà bạn gọi tới.

Use dùng “I'm calling about...” to introduce a topic để giới thiệu chủ đề 

and   "I'm calling to…" to introduce an action để giới thiệu hành động

  • ♻ “I'm calling about...”
  • ♻ "I'm calling about the job opening I saw in the newspaper."
  • ♻ "I'm calling to…"
  • ♻ "I'm calling to register for the upcoming conference."

To connect or transfer the call, the receptionist says để kết nối hoặc chuyển tiếp tiếp tân sẽ nói,

  • ♻ "One moment please - I'll put you through." 
  • ♻ “Please hold.”
  • ♻ “I'll transfer you.”
  • ♻ “May I ask who's calling?” / “Who’s calling, please?”

TAKING / LEAVING MESSAGES ( để lại lời nhắn) 

Unfortunately the person Ryan wants to speak to is not available, and the receptionist says, không may người mà Ryan muốn nói chuyện không có đó, và tiếp tân sẽ nói: 

  • "I'm sorry, Natalie's in a meeting at the moment."
  • ♻  “I'm sorry, she's on another call.” 
  • ♻  “I'm sorry, Natalie has left for the day.”
  • ♻  “I'm sorry, Natalie's not in her office right now.”
  • ♻  “I'm sorry, she's out of town at the moment.”
  • ♻ “I'm sorry, she's not available at the moment.”

Then, there are two common phrases that are used for offering to take a message sau đây, là một vài mẫu câu thông dụng dùng để mời để lại lời nhắn 

  • ♻ “Would you like to leave a message?”
  • ♻  “Can I take a message?”
  • ♻ If you don’t want to leave a message, you can say:
  • ♻  “No thanks, I’ll call back later.”

There are two polite ways to leave a message. You can make a statement starting with “Please” or a question starting with "Could you…" - usually followed by the verbs ask, tell, or remind and then “him” (if the message is for a man) or “her” (if the message is for a woman). Có 2 cách lịch sự dùng để để lại lời nhắn là "Please" và "Could you". Thường tiếp theo là động từ, ask, tell, remind và sau đó là " him"hoặc "her

  • ♻ “Could you ask her to call me back?”
  • ♻ “Please ask him to call me back.”
  • ♻  “Please tell him/her that the documents are ready.”
  • ♻ “Please remind him/her that he/she has a dentist appointment tomorrow.”

CLARIFYING/CONFIRMING INFORMATION ( làm rõ/ xác nhận thông tin) 

While taking the message, the receptionist used two phrases for checking and confirming information:

  • ♻  “Let me read that back to you.”
  • ♻  “Could you spell your last name for me?”

The verb “spell” means to say the letters of the word. Ryan replies:

  • ♻  “B as in Boston - A - R - D as in dog - O - S as in September.”

It’s common to use phrases like “B as in Boston” and “S as in September” with letters that can be frequently confused with others, such as B and D, S and F, or M and N. 

FINISHING A CALL

When you want to finish the conversation, you can use “signal phrases” – these are phrases indicating that the conversation is coming to an end:

  • ♻  “Well, it was nice talking with you.”
  • ♻  “Thanks for calling.”
  • ♻  “Anyway… I should let you go / I should get going.”

If you want to promise future contact, you can use one of the phrases from the second conversation:

  •  “I'll get in touch in a couple of days.”(get in touch = contact you) liên lạc 
  • ♻  "I'll call you back a little later"
  • ♻  “Talk to you soon.”

Then you can finish the conversation with one of these “final phrases”:

  •  “Bye.”
  •  “Take care.”
  • ♻  “Have a nice day.”
  • ♻ Response: “You too. Bye.”

#2 – Informal Telephone Conversation

Let’s listen to an informal telephone conversation, after Ryan gets home from work. 

Linda: Hello?

Ryan: Hi Linda, it's Ryan. How's it going?

Linda: Pretty good, thanks. How about you?

Ryan: I’m fine. Sure glad it’s Friday. Hey, is Peter there?

Linda: Yeah, hold on, I’ll get him. Peter! Ryan’s on the phone.

Peter: Hey Ryan, what’s up?

Ryan: Not much. Are you up for going fishing this weekend?

Peter: What? There’s a lot of background noise – I can barely hear you.

Ryan: Sorry about that – I’m at the train station. I was wondering if you wanted to 

go fishing this weekend. I’m heading up to Mountain Lake with some friends early 

tomorrow morning.

Peter: Uh, hang on a sec, let me just check with my wife to make sure we have no 

other plans.

Ryan: Sure.

Peter: Okay, she’s given me the green light!

Ryan: Sweet! We’ll pick you up at 6 tomorrow morning, is that OK?

Peter: Yup. Do you need directions to my place?

Ryan: Uh, you still living on Willow Street, near the community center?

Peter: Yeah, that’s right. The yellow house, number 30.

Ryan: Gotcha. I know how to get there.

Peter: All right – see you tomorrow, then.

Ryan: Take care.

Peter: Bye.

Telephone English Phrases – Informal Conversation

Những cụm từ trong nói chuyện 1 cách bình dân 

Let’s learn some of the different phrases used in an informal telephone conversation. In informal phone calls, most people answer the phone by saying "Hello?" and the introduction is also different:

  • ♻  Formal: "Hello, this is _______."
  • ♻  Informal: "Hi / Hey ________, it's _________."

We see two different greetings in this conversation: "How's it going?" and "What's up?" These greetings require different answers. You can answer “How’s it going?” (or the similar question “How are you doing?”) with:

  • ♻  “Great!”
  • ♻ “Pretty good, thanks.”
  • ♻  “Not so good.”

And the typical answers to "What's up?" are:

  • ♻  “Not much.”
  • ♻  “Nothing much.”

The phrase "How about you?" is used to ask the same question to the other person. Notice that it is spoken like this: "Howbout you?"In the formal conversation, Ryan used the phrase “May I speak with…” – but in an informal conversation, you can use these phrases:

  • ♻ "Is Peter there?"
  • ♻  "Is Peter around?"
  • ♻ “Can I talk to Peter?”

If the person is not available, some informal responses are:

  • ♻  "Sorry - he's not home right now."
  • ♻ "He's not here."
  • ♻ "He's still at work."
  • ♻ "He's at the gym."

This conversation also contains some expressions for asking someone to wait:

  • ♻ "Hold on."
  • ♻  "Hang on a sec."
  • ♻ “Just a minute” / “Just a sec”

The formal equivalent of these phrases would be "One moment please" or "Please 

hold." At one point, Peter can't hear or understand Ryan. Here are some phrases to use if 

you’re having difficulty hearing the other person on the phone.

  • ♻ "There's a lot of background noise - I can barely hear you."
  • ♻ “You’re breaking up. Could you call me back?”

(breaking up = you can only hear parts of what the other person is saying)

  • ♻  “We have a bad connection.”
  • ♻  “Sorry – I didn’t catch what you just said.”
  • ♻ “Could you speak a little louder?” (say this if the person is speaking too quietly)
  • ♻ “Could you speak a little more slowly?”(say this if the person is speaking too fast)
  • ♻ “What did you say?” (informal)
  • ♻  “Could you repeat that?” / “Could you say that again?” (more formal)

If the bad connection causes the call to fail, you can call the other person back and 

say this:

  • ♻  “Hi, it’s Ryan again. Apparently we got cut off.”

“Cut off” is a phrasal verb that means the call failed or disconnected.

Towards the end of the conversation, Ryan uses the expression "Gotcha" - this is a very informal phrase that means "I understand." Another option is "Got it." or "Right."

Now, take the quiz to test your memory of the telephone phrases from this lesson.

Quiz – Lesson 1

1) "Greentree Financial Services. How may I ________ your call?

A. connect B. direct C. hold

2) "I'm calling ________ a problem with a product I bought yesterday."

A. about B. to C. with

3) "I'm sorry, John's not in his office right now. Would you like to ________ a 

message?"

A. give B. have C. leave

4) "May I speak with Mrs. Black?" 

"Yes, of course. Please ________."

A. hang B. hold C. pause

5) "I'm sorry, the director has ________ for the day. You can call back in the morning."

A. left B. out C. went

6) "___________, I should get going. Talk to you later."

A. Although B. Anyway C. However

7) "I'm calling ________ find out more about your English courses."

A. about B. for C. to

8) "I'll get in ________ later this week."

A. back B. care C. touch

9)"How's it going?" 

___________

A. Great! B. Nothing much. C. Take care!

10) "Hey Bob, is Karen ________?"

A. here B. present C. there

11) "Actually, she's still at ____________. You can call her at the office."

A. job B. occupation C. work

12) "We have a bad connection. You're ___________ up."

A. breaking B. catching C. speaking

13) "_________ did you say?"

A. How B. What C. Which

14) "Could you speak a little __________?"

A. louder B. noisier C. stronger

15) "Can I talk to Henry?" 

"Sure - just a ______."

A. bit B. min C. sec

Lesson 1 Quiz - Answers

1.B 2.A 3.C 4.B 5.A 6.B 7.C 8.C 9.A 10.C 11.C 12.A 13.B 14.A 15.C

———

Nếu bạn muốn học tiếng anh  online 1 kèm 1 thì hãy liên lạc với 11bilingo qua các kênh sau nhé:
🔻 Website: https://11bilingo.edu.vn/
🔻 Fanpage: m.me/11bilingo.edu.vn
🔻 Hotline: 0901189862 -086 650 4699 (Mai) - 0866984086 (Trang)
🔻 VNHCM :R.1508 - Vincom Center - 72 Lê Thánh Tôn. Q.1. HCM
🔻 VPHN: Tầng 7, 174 Thái Hà,  Q.Đống Đa, Hà Nội
♻11bilingo - Trung tâm tiếng anh online 1 kèm 1 đã đào tạo hơn 15000+ học viên từ Việt Nam, Nhật Bản, Hàn Quốc, Trung Quốc...
♻ Top 100 tiếng anh uy tín Việt Nam.
♻Top 100 doanh nghiệp vào Asean.
♻ 11Bilingo - Be Better Together.
——
# mẫu câu tiếng anh khi nghe điện thoại
# 11bilingo
# tiếng anh online
# tiếng anh online 1 kèm 1
# tiếng anh 1 kèm 1
# 1 kèm 1
# luyện thi ielts
# tiếng anh giao tiếp
# ielts

 

 

 

Bạn muốn trải nghiệm phương pháp học Tiếng Anh độc đáo của 11BILINGO?
Để lại thông tin của bạn dưới đây.
11bilingo.com:

11bilingo.com: